Hata
  • JUser: :_load: 62 kimlikli kullanıcı yüklenemiyor.

Makaleler

Bünyesinde 1.200 civarında imalatçı bulunan Tüm Konfeksiyon İmalatçıları Derneği (TUKİD) Başkanı Murat Kapan, firmaların zor durumda olduğunu belirterek hükümeti kendilerine destek olmaya çağırdı.

5068458Hurriyet.com.tr'ye özel açıklamalarda bulunan Kapan, öncelikle kayıt dışına dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Bugün bütün sorumluluklarını yerine getiren kayıt içinde olan bir üyemiz merdiven altı, sokak arası diye tabir ettiğimiz, kayıt dışı olan bir başka firmanın haksız rekabeti yüzünden işinden, aşından oluyor. İşte bu haksız rekabettir. Bu yüzden bizler de Tüm Konfeksiyon İmalatçıları Derneği olarak kayıt dışı ile mücadelenin yanındayız ve bu mücadelenin destekçisiyiz.”

MUM GİBİ ERİYORUZ, BANKALARIN ELİNDE OYUNCAK OLDUK

Murat Kapan, tekstil ve konfeksiyon sektöründe her geçen gün eriyerek zarar gören ve kapısına kilit vurulmaya kadar gidilen işletmeleri, ayakta kalabilmek adına birlikte mücadele etmeye davet ediyor...

“Gün birlik ve beraberlik günüdür diyoruz. Üretim, istihdam ve ihracatın sigortası olan Türk Tekstil ve Konfeksiyon sektörünün gözden çıkarılması mümkün değildir. Biz üreticiler istihdamı sürdüreceğiz, ihracatı arttıracağız derken mum gibi kendimizi bitiriyoruz.

Üreticilerin ekonomik paket açıklandığından bu yana, tarihin en ağır bedelini ödediğini gözlemliyoruz. Bütün raporları, teknik analizleri bir tarafa bırakalım, pek çok meslektaşımızın bankaların elinde oyuncak olduğunu, kimimizin vergi memurlarıyla köşe kapmaca oynadığını, kiminin de borç batağı içinde hayata sıfırdan başladığını biliyoruz. Ödediğimiz vergi, SSK primleri, enerji faturalarının ise nereye gittiğini merak ediyoruz. Diğer tarafta doğru bildiğimizi söylüyoruz, sözümüze itibar edilmiyor, peki biz ne için kendimizi parçalıyoruz. Üstelik ödediğimiz bedel itibarımızı bile kurtarmazken...”

TEŞVİK YASDASINI DEĞİŞTİRİN

Tekstil sektörü genel anlamda hükümetten önemli beklentileri olan bir sektör. Çünkü gelinen nokta itibariyle hükümetin desteğine ve teşvikine ihtiyaç duyuyorlar. Sektörün yarattığı istihdam ve ekonomiye katkısının sürebilmesi için hükümetin tavrı da önemli.

“Bizler dernek yönetimi olarak zaman zaman Ankara ziyaretleri, siyasi iradelerle  görüşmeler yapmaktayız. Son ziyaretimizde bizlere artık tekstilin İstanbul'da olamayacağını açık olarak izah ettiler. Teşvikli illere yönelmemizi, oralara gitmemizi söylediler. Bir sorunda burada var zaten. 5084 sayılı teşvik yasası maalesef  son zamanlarda yetersiz kalıyor. 


Yeni yıl itibariyle bilindiği gibi, enerji fiyatlarına zam yapıldı ve açıklama olarak da değişen şartlar öne sürüldü. Madem ki değişen şartlardan dolayı elektriğe, doğalgaza zam yaptınız, o zaman değişen şartlardan dolayı, teşvik yasasında da değişiklik yapıp, revize edip yenileyin.”

İŞTE ÖNERİLER...

Kapan, bu görüşlerde destekledikleri önerileri de şöyle sıraladı:

- İlk adım olarak bölgesel asgari ücret uygulamasına geçilsin.
- Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde asgari ücret üzerindeki vergi ve primler 10 yıl süre ile kaldırılsın.
- 10 yıl süresince enerji üzerindeki vergiler kaldırılsın.
- İstihdam ve İhracat sağlayan sektörlerin bölgede yaptıkları yatırımlardan 10 yıl süre ile vergi alınmasın.
- Bölgedeki işletmeler , daha düşük faiz ve uzun vadeli Eximbank ihracat kredileri ile desteklensin.
- Özellikle İstanbul ve Kocaeli gibi kişi başı gelir düzeyi yüksek illerdeki sanayicilere , üretimlerini Doğu ve Güneydoğu bölgelerine taşıma kararı almaları durumunda ekstra taşınma teşvikler sunulsun.
- 5084 Sayılı Teşvik yasası 2 yıl süre ile tüm tekstil sektörüne uygulansın
-  Cumhurbaşkanımız , Başbakanımız ve diğer Devlet büyüklerimiz yaptıkları dış gezilerde Türk tekstilini temsilen Oda, Birlik,  Dernek Başkanlarını ve tekstilci iş adamlarımızı yanlarında götürüp yaptıkları dış temaslarda sektörümüzü tanıtmalı, devletin sahip çıktığı imajını vermeli.
- Yine devlet yetkililerimiz, sektörün motivasyonunu yükseltici görüşler ve söylemler yapmalı.

GÜNEYDOĞU ZATEN MISIR GİBİ

Tekstil ve konfeksiyon sektörünün 2007 yılında üzerindeki baskılar sebebiyle çok verimli olamadığını belirten Kapan, şöyle konuştu:

“Her ne kadar hazır giyim sektörü ihracat rakamları 23 – 24 milyar dolar olsa da aslında bundan daha da verimli olabilirdi. Tekstil fakir ülkeyi sever, gelişmiş ülkede olmaz, Türkiye olarak tekstilden çıkmamız lazım diyenler, şunu da bilsinler ki; gelişmiş ülke olan İtalya'nın 2007 hazır giyim ihracat rakamı 45 milyar dolardır. Demek ki biz İtalya'dan daha gelişmiş durumdayız. O zaman, bu bir çelişki değil midir?

İşler bugün üzerimizden Çin'e, iş adamlarımızda Mısır'a gidiyor. Peki 3 – 3.5 milyon tekstil işçisi nereye gidecek? Sosyal huzur ve adalet ne olacak? Bugün yatırımcılar Mısır'a, Suriye'ye gitmekte. Oysa benim ülkemin doğusu ve güneydoğusu da Mısır gibi. Oradaki vatandaşlarımız da Mısır düzeyinde bir gelirle yaşamaya çalışıyor.

Bizler kanun yapanların ellerindeki yetkileri, bir silah gibi değil, bir çimento gibi yapı unsuru olarak kullanmalarını istiyoruz. İşletmelerin önünü tıkayan uygulamalardan derhal vazgeçilmeli."

 

 


 

muratkapan_mum_gibi_eriyoru
KAYNAK : HURRİYET


Sosyal Ağlar

İletişim

  • Email: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
  • Hotmail: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
  • Facebook: Murat Kapan
  • Tweeter : @muratkapann